Dyreassisteret terapi for mennesker med autisme

Dyreassisteret terapi – børn og voksne med autisme

Mennesker med autisme finder ofte stor glæde i samværet med dyr. Dyrenes umiddelbarhed og ærlige udtryk, “What you see is what you get”, sanselighed og konstante forholden sig til denne sanselighed, synes at passe mennesker med autisme godt

Mennesker med autisme kan opleve samvær med andre mennesker anstrengende, besværligt, opslidende og forvirrende

Hvis dit sanseapparat kører på højt niveau, du tager kommunikation bogstaveligt og forvirres af skjulte og underliggende dagsordener, kan samværet med dyr føles som et helle. Her er ingen skjulte dagsordener, ingen utydelig kommunikation, og det kan opleves vældig befriende.

Hesteassisteret terapi for autisme

Denne oplevelse og situation er et vældig godt udgangspunkt for terapi. Klienten og jeg kan mødes i en situation, der føles tryg og får foræret en god mulighed for at danne en tillidsfuld relation.

Min forståelse for og ageren sammen med dyrene giver klienten en mulighed for at se, at jeg respekterer dyrenes sanselighed, følsomhed og kommunikation. Denne oplevelse støtter klientens og min opbygning af den betydningsfulde relation, der er forudsætningen for et godt terapiforløb.

Dyreterapeutiske strategier for personer med autisme

Øget tillid til at hvile i sin egen sanselighed og følsomhed.

I omgangen med dyrene og i den respektfulde tilgang til deres følsomme væren, skabes forudsætningen for at klienten kan opnå øget tillid til at hvile i sin egen sanselighed og følsomhed og mærke også de følelser der kan være svære at mærke og forholde sig til.

Erkendelse, forståelse og accept af sig er altid vigtige grundpiller i terapeutisk arbejde og en også vigtig del af et terapeutisk forløb for mennesker med autisme.

Vi har alle brug for at kende vores svagheder og styrker, men når man er særligt udfordret, vil dette være af endnu større betydning.

Dyreterapeutisk tilgang til autisme

I den dyreassisterede terapi opnår klienten større forståelse, accept og handlemulighed i forhold til egen livssituation.

For alle mennesker er oplevelsen af virkelig at blive set, hørt og forstået af stor betydning for vores evne til at tackle livet med de udfordringer, det giver os alle.

Dette gælder da også for mennesker med autisme og det er min personlige og professionelle erfaring, at dyreassisteret terapi skaber en solid ramme for at blive set, hørt og forstået og dermed et velfungerende afsæt for erkendelse, forståelse, accept og handlemulighed for dig som kommer i terapi her hos mig og mine dyr.

Dyreassisteret terapi for mennesker med autisme Truels Vallø Bisgaard

Hvordan foregår dyreassisteret terapi for børn og voksne med autisme rent praktisk?

Praktisk foregår terapien på den måde, at klienten vælger om vi skal være fx med hundene i haven, gå ud til hestene eller måske følge hønsene på deres gang i verden.

Ingen dyr er bundet og kan altså vælge at flytte sig væk fra os hvis det er det, de vil. Sessionerne foregår således også på dyrenes præmisser.

Vi kan sætte os ved hestene, gå tur over foldene med hundene, strigle en hest, betragte dem, – mulighederne er mange og vi kan gribe det der føles rigtigt i øjeblikket.

Dyreassisteret terapi for børn og voksne med autisme

Vi arbejder udenfor hvor vi kan være sammen med heste, hunde og høns. Samt hvad naturen byder på af vilde dyr.

Uanset hvem du er, kan dét at være sammen med dyrene, støtte din udvikling.

Oplev hvordan dyrene hjælper med at komme bedre i kontakt med følelser, sanser, krop og nærvær.

Vi drager nytte af dyrene til at afbalancere dig.

Når der kommer bedre balance mellem hoved og krop, tanker og følelser,bliver der mulighed for at mærke dét som fortrænges; følelser, behov – og plads til nærvær. Sammen med dyrene oplever du umiddelbar og konkret respons på dig selv. Det skaber grobund for en større erkendelse af egen situation og følelse.

Hvad er dyreassisteret terapi?

Som det foregår hos mig er det relations- og kropsorienteret samtaleterapi der foregår udenfor hvor der er dyr til stede.

Dyreassisteret terapi er for både børn og voksne og hviler på tre grundpiller.

Dyreassisteret Terapi for børn og unge

Især for børn og unge kan samtaleterapi i to stole indendørs være en for svær udfordring. I dyreassisteret terapi hos os foregår terapien udenfor i selskab med heste, hunde og høns.